Project "Dode Hoek"

De werkgroep Dode Hoek, zorgt ervoor dat elk jaar in oktober, een kleine 1000 leerlingen van de groepen 7 en 8 voorlichting krijgen om te leren omgaan met de gevaren van de dode hoek van vrachtverkeer. Dit word mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers (chauffeurs), transsportbedrijven, Loonwerkbedrijf , Ambulance en Brandweer.

Dode Hoeken ?

De leerlingen beginnen in de instructievrachtwagen van de Chauffeurs Vereniging Friesland ,  waar de meest voorkomende onderwerpen die dagelijks in het verkeer voorkomen worden besproken aan de hand van een DVD, o.a.

• Dode hoek van een truck of bus
  • Oplegger zwenkt uit
  • Truck slaat rechtsaf
  • MP3 speler of iPod op in het verkeer
  • Zonder licht fietsen
  • Drie naast elkaar fietsen

De Praktijkles

Op het terrein staan vrachtwagens, bus, brandweerwagen, ambulance en landbouwvoertuigen opgesteld,  waar de kinderen onder begeleiding van chauffeurs zelf op stoel van de chauffeur mogen zitten. Hierdoor kunnen ze zelf ervaren dat er ondanks alle spiegels of camera`s in het voertuig, toch momenten zijn dat je de kinderen in de Dode Hoek niet kunt zien.

De rijdende vrachtwagen

Het laatste onderdeel van het project is de Rijdende Vrachtwagen. Hier is door de gemeente een rontonde uitgezet. Ook zijn hier oude fietsen en grote pionnen,  die de leerlingen op de rotonde neer kunnen zetten op de plaats waar men denkt veilig te zijn. En wat gebeurd er als je wel in de Dode Hoek zit ???

Wie en wanneer?

De gemeente Hardenberg heeft 43 basisscholen en omdat dit aantal groot is, zijn deze verdeeld in 2 regio`s . Elk schooljaar word er gewisseld van project, het ene jaar Streetwise, het volgende schooljaar Dode Hoek.

Voor meer informatie over Project Dode Hoek, en informatie over wanneer uw school deelneemt,  kunt u contact opnemen met de coordinator project Dode Hoek