Nieuws

Verkeersexamen 2021 geannuleerd

04-03-2021

Verkeersexamen 2021 geannuleerd

Voor het organiseren van een groot evenement zoals het verkeersexamen maakt VVN Hardenberg gebruik van vele vrijwilligers. Vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus is het voor ons niet mogelijk voldoende vrijwilligers te werven. Een verkeersveilig en coronaveilig verkeersexamen realiseren in 2021 is voor onze afdeling niet mogelijk en daarom hebben we besloten dat het praktijkexamen in de gemeente Hardenberg dit jaar wederom niet doorgaat.

Lees verder
Het Nieuwe Fietsen in Hardenberg !

23-09-2019

Het Nieuwe Fietsen in Hardenberg !

Veilig Verkeer Nederland organiseert op dinsdag 15 oktober a.s. voor inwoners (65+) van de gemeente Hardenberg de workshop ‘Het Nieuwe Fietsen’. Tijdens de gezellige en interactieve bijeenkomst delen deelnemers, onder het genot van een kop koffie, ervaringen met elkaar en geeft een verkeersexpert prak-tische tips. Onderwerpen die aan bod komen zijn ‘Slim omgaan met drukke fietspaden’, ‘Kwetsbaarheid in het verkeer’, ‘Conditie van het lichaam’ en ‘Veilig fietsen’. Aan de hand van stellingen, feiten en filmpjes leer je hoe je langer mobiel kan blijven en veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen. “Het Nieuwe Fietsen” wordt uitgevoerd op verzoek van de gemeente Hardenberg.

Lees verder
De Scholen zijn weer Begonnen!

25-08-2019

De Scholen zijn weer Begonnen!

Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Elke dag melden bijna twee schoolklassen vol kinderen zich voor behandeling op de spoedeisende hulp. Met de campagne 'de scholen zijn weer begonnen' roept de gemeente Hardenberg samen met Veilig Verkeer Nederland alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. De campagne start één week voor de start van de scholen tot twee weken er na. Na de zomervakantie is het voor kinderen wennen om naar school te fietsen. Voor een deel van hen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders

Lees verder
vacature VOORZITTER BESTUUR M/V

10-07-2019

vacature VOORZITTER BESTUUR M/V

Wil jij je inzetten voor de locale verkeersveiligheid? Vind jij het leuk om na te denken over hoe een maatschappelijke organisatie zich verder kan ontwikkelen? Bezit jij de competenties om dit uit te werken tot beleid? Heb jij overzicht en werk je goed samen? Dan zoekt VVN Hardenberg jou!

Lees verder
Gemeente Hardenberg zet in op veilig deelnemen aan verkeer

01-03-2019

Gemeente Hardenberg zet in op veilig deelnemen aan verkeer

Ook in 2019 blijft de gemeente Hardenberg Veilig Verkeer Nederland - Hardenberg en ROV Oost-Overijssel ondersteunen om acties te organiseren voor een veilige deelname aan het verkeer. De activiteiten zijn gericht op bewustwording en gedrag van verkeersdeelnemers. Bewust worden en blijven hoe mensen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen is belangrijk. Voor onze jonge verkeersdeelnemers om te leren wat de verkeersregels zijn, voor tieners, wat de risico’s zijn van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets, voor volwassenen op rijden zonder invloed van alcohol en drugs en ouderen die fietsen op een elektrische fiets of een scootmobiel hebben.

Lees verder
Werkzaamheden Hessenweg uitgesteld tot voorjaar 2019

24-10-2018

Werkzaamheden Hessenweg uitgesteld tot voorjaar 2019

De herinrichting van de Hessenweg vanaf de Lindenlaan tot Hessenweg 72 als fietsstraat wordt uitgesteld tot het voorjaar 2019. Dat heeft het college besloten omdat over de afsluiting van de Hessenweg discussie is ontstaan. De werkzaamheden kunnen niet in de wintermaanden worden uitgevoerd. De huidige situatie inclusief de afsluiting van de Hessenweg ter hoogte van nummer 72 blijft gehandhaafd. Sportpark De Boshoek blijft met de auto uitsluitend bereikbaar via bedrijventerrein Haardijk en de nieuwe Boshoektunnel.

Lees verder
Inloggen verkeersexamen

29-01-2018

Inloggen verkeersexamen

Voor de controleposten bij het VVN praktisch Verkeersexamen hebben we iets nieuws: de controlepost-app. Deze handige app maakt het beoordelen van de vaardigheden van de kinderen en het verzamelen van de resultaten een stuk makkelijker. Deelnemende scholen moeten zich aanmelden via onze website en krijgen na afloop meteen inzicht in de scores.

Lees verder
Opfriscursus 30 november

28-11-2017

Opfriscursus 30 november

Alle Opfriscursussen van Veilig Verkeer Nederland hebben een informatief karakter en zijn dus geen examen. In veel gevallen is de cursus voor u gratis, dankzij subsidie van de gemeente.

Lees verder
N34 deels afgesloten van 9 tot en met 27 oktober

02-10-2017

N34 deels afgesloten van 9 tot en met 27 oktober

De provinciale weg N34 krijgt nieuw asfalt en ongelijkvloerse kruisingen. Om de werkzaamheden aan de weg vlot en veilig uit te kunnen voeren, is de N34 tussen het kruispunt J.C. Kellerlaan tot aan de N343 (Haardijk) van 9 tot en met 27 oktober afgesloten voor al het verkeer. De werkzaamheden zijn onderdeel van de ombouw van de N34 tot een regionale stroomweg. Tijdens deze eerste afsluiting gelden er verschillende omleidingsroutes, die met borden worden aangegeven.

Lees verder
Beperking gebruik brug Lambertsdijk

13-09-2017

Beperking gebruik brug Lambertsdijk

Met ingang van woensdag 13 september 2017 is het niet toegestaan om over de brug Lambertsdijk te rijden met voertuigen en voertuigcombinaties die zwaarder zijn dan 5 ton. De brug Lambertsdijk is de verbinding over het water van de Randwaterleiding tussen de Zwolseweg en de Lambertsdijk in Den Velde. Civiele bouwwerken, waaronder bruggen en tunnels, zijn recent door de gemeente geïnspecteerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat de betonnen landhoofden en dek van de brug Lambertsdijk zijn beschadigd.

Lees verder
Maak jij afspraken met thuiswonenende kinderen over gebruik auto?

05-08-2017

Maak jij afspraken met thuiswonenende kinderen over gebruik auto?

Ford werkt aan bewustwording bij jonge automobilisten Jonge automobilisten (18-24 jaar) zijn naar verhouding vaker bij een dodelijk ongeval betrokken dan de wat oudere automobilisten. Uit Europees onderzoek** blijkt dat 82% van de jongeren in de familie-auto rijdt. Daarbij overtreedt 39% de snelheidslimiet, rijdt 35% zonder toestemming in de auto van hun ouders en gebruikt 27% de mobiele telefoon tijdens het rijden om te bellen, te sms’en of selfies te maken. Nog eens 6% van de ondervraagden geeft zelf aan wel eens onder invloed van alcohol te rijden. Belangrijk dus om hier thuis goede afspraken over te maken.

Lees verder
Vervanging straatverlichting kern Mariënberg

05-06-2017

Vervanging straatverlichting kern Mariënberg

Vanaf maandag 12 juni wordt in de kern van Mariënberg preventief onderhoud uitgevoerd aan de openbare verlichting. Tijdens het preventief onderhoud worden lampen of armaturen vervangen. Hierdoor vermindert het aantal storingen en worden onderhoudskosten beperkt.

Lees verder
Gemeente Hardenberg investeert in verkeerseducatie schooljeugd

19-05-2017

Gemeente Hardenberg investeert in verkeerseducatie schooljeugd

Om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer en ze ermee om te leren gaan, investeerde de gemeente Hardenberg vorig jaar verschillende verkeersveiligheidsprojecten. Samen met scholen, ANWB en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland zette de gemeente een breed pakket aan lessen en trainingen in. Hierdoor gaat een groot deel van de Hardenbergse scholieren goed voorbereid de weg op. De gemeente heeft als taak om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zowel door het goed onderhouden van wegen als ook door voorlichting en bewustwording. De evaluatie van de verkeersveiligheidsprojecten in 2016 is in het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De evaluatie laat zien dat de gemeente Hardenberg zich vooral richt op de kwetsbare groepen in het verkeer, zoals kinderen en ouderen. Ook in 2017 investeert de gemeente Hardenberg in diverse verkeersveiligheidsprojecten. De projecten worden met financiële ondersteuning van de provincie mogelijk gemaakt.

Lees verder
Ontwerpen voor de aanpak van de N340/N48 en N377 in het Vechtdal gereed

12-05-2017

Ontwerpen voor de aanpak van de N340/N48 en N377 in het Vechtdal gereed

De provincie Overijssel houdt op 22, 23 en 30 mei drie informatiebijeenkomsten over de plannen voor de verbetering van de N340/N48 en N377. Tijdens de bijeenkomsten presenteert de provincie de ontwerpen en kunnen geïnteresseerden vragen stellen aan de aanwezige medewerkers van de provincie Overijssel en advies- en ingenieursbureau RHDHV.

Lees verder
ARS heeft de Fietsybokaal!

10-05-2017

ARS heeft de Fietsybokaal!

Hardenberg - De Albertus Risaeusschool heeft het beste gescoord tijdens het verkeersexamen begin april. Om die reden werd vandaag de zogeheten Fietsybokaal uitgereikt.

Lees verder
Wereldprimeur in virtuele verkeerseducatie voor thuis

14-12-2016

Wereldprimeur in virtuele verkeerseducatie voor thuis

Kinderen gaan gemiddeld met negen jaar zelfstandig naar school, onderzocht Veilig Verkeer Nederland. Juist deze verkeersdeelnemertjes vormen één van de grootste risicogroepen. Vorig jaar waren er 729 gewonden en tien doden onder jonge kinderen te betreuren. Om dit aantal terug te dringen, ontwikkelden Veilig Verkeer Nederland en Interpolis een revolutionaire virtual reality-tool: WegWijsVR. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Interpolis starten vandaag met een experiment dat onderzoekt of een nieuwe trainingsmethode de verkeersvaardigheid van jonge voetgangers en fietsers vergroot. Aan het experiment nemen elf basisscholen en zeshonderd leerlingen deel. De speciaal ontwikkelde virtual reality-tool WegWijsVR schotelt jonge weggebruikers spelenderwijs én in hun eigen vertrouwde omgeving verkeerssituaties voor.

Lees verder
Preventief onderhoud openbare verlichting

14-12-2016

Preventief onderhoud openbare verlichting

In opdracht van de gemeente Hardenberg, voert Limitec in december preventief onderhoud uit aan de openbare verlichting. Dit betekent dat er op voorhand armaturen of lampen worden vervangen, waardoor het aantal storingen vermindert en de onderhoudskosten beperkt blijven. In de kern van Bergentheim en in de Schepenwijk in Dedemsvaart wordt de huidige conventionele verlichting vervangen door ledverlichting. Hierdoor vermindert het aantal storingen en wordt flink bespaard op de energiekosten. In totaal worden er 467 lichtpunten omgebouwd.

Lees verder
Verlichting actie : Val jij op?

08-12-2016

Verlichting actie : Val jij op?

Fietsers behoren tot de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers. De campagne ‘Ik Val Op’ attendeert fietsers op het belang van goede fietsverlichting. In het centrum van Hardenberg werden vandaag fietsers op een ludieke manier aangesproken op onjuiste , maar ook beloond voor goede fietsverlichting! ROV Oost Nederland Verlichtingscampagne In opdracht van VVN Hardenberg en Gemeente Hardenberg

Lees verder
Onderzoek naar veiligheidsbeleving in Dedemsvaart en Balkbrug

28-11-2016

Onderzoek naar veiligheidsbeleving in Dedemsvaart en Balkbrug

Inwoners van Dedemsvaart en regelmatige gebruikers van fietspad Het Rak – Hoofdvaart worden gevraagd om mee te doen aan een onderzoek naar hun veiligheidsbeleving. Het onderzoek is onderdeel van het project Bewust Verlichten en wordt gedaan om de effecten van aanpassingen aan de verlichting te meten. De gemeente Hardenberg maakt, samen met andere gemeenten in de Regio Zwolle en de provincie Overijssel, werk van het voorkomen van lichtvervuiling en het terugdringen van overmatige verlichting binnen en buiten de bebouwde kom. Hierbij wordt rekening gehouden met de invloed van openbare verlichting op de leefomgeving en het welbevinden van de inwoners.

Lees verder
Rechtstreekse treinverbinding tussen Almelo en Hardenberg

01-09-2016

Rechtstreekse treinverbinding tussen Almelo en Hardenberg

Reizigers kunnen vanaf maandag 29 augustus rechtstreeks tussen Almelo en Hardenberg reizen met de trein. Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg, regiodirecteur Jan Mulder van ProRail en regiodirecteur Michiel Cusell van Arriva Nederland gaven hiervoor het startschot. Tijdens een feestelijke treinrit die om 07.45 uur vanuit Hardenberg naar Almelo vertrok deelden zij ontbijtjes uit aan reizigers.

Lees verder
Nieuwe Bob-campagne

16-12-2015

Nieuwe Bob-campagne

Maandag 14 december 2015 start de nieuwe Bob-wintercampagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met bestuurlijke en maatschappelijke partners, waaronder Veilig Verkeer Nederland. De campagne loopt door tot half maart 2016.

Lees verder
Pontjes en steigers uit de vaart

05-11-2015

Pontjes en steigers uit de vaart

De pontjes tussen Rheeze en Oud-Bergentheim en bij de Loozensche Linie worden tussen 9 en 14 november uit de vaart genomen. Voetgangers en fietsers kunnen vanaf dat moment de Vecht niet meer oversteken met het pontje.

Lees verder
fietspaaltje

07-05-2015

fietspaaltje

De gemeenten Ommen en Hardenberg zetten zich in om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit willen we doen voor alle verkeersdeelnemers, dus ook de fietser. We letten onder andere op de inrichting van de weg of het fietspad. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 60 procent van alle fietsers die in het ziekenhuis belanden, slachtoffer zijn van een enkelvoudig ongeval. Door onnodige paaltjes op fietspaden te verwijderen of de zichtbaarheid te verbeteren, zijn dergelijke ongelukken deels te voorkomen.

Lees verder
Fietzy Bokaal naar 't Kompas

30-04-2015

Fietzy Bokaal naar 't Kompas

Op 14 en 15 april jongstleden is het verkeersexamen voor de 20e keer in de hele gemeente Hardenberg gehouden. Het Verkeersexamen Hardenberg-Dedemsvaart is een grote organisatie, waarbij VVN i.s.m. de scholen, jonge scholieren voorbereiden op de juiste houding in het verkeer. Het verkeersexamen leent zich uitstekend om verkeersveiligheid op de kaart te zetten in het onderwijs.

Lees verder
Belparkeren vanaf 14 november mogelijk in Hardenberg

14-11-2014

Belparkeren vanaf 14 november mogelijk in Hardenberg

Het is vanaf vrijdag 14 november 2014 mogelijk om in het centrum van Hardenberg voor het parkeren op straat te betalen via de mobiele telefoon. Deze vorm van betalen heet belparkeren. Ook is het vanaf nu mogelijk om bij de parkeerautomaten met een betaalpas te betalen zonder een pincode in te tikken (dip & go)

Lees verder
Streetwise Hardenberg

15-09-2014

Streetwise Hardenberg

Wethouder Jannes Janssen geeft op donderdag 18 september 2014 om 09.00 uur op CNBS De Wegwijzer in Schuinesloot het startsein voor het verkeerseducatieprogramma Streetwise. Streetwise is ontwikkeld door de ANWB om (jonge) kinderen bewust te maken van de risico’s van onveilig verkeersgedrag en zo het aantal verkeersslachtoffers te verminderen.

Lees verder
Fiets en auto gaan communiceren om ongevallen te voorkomen

01-06-2014

Fiets en auto gaan communiceren om ongevallen te voorkomen

In 2015 zijn de eerste proeven voorzien op een speciaal ingericht kruispunt in Helmond, uitgerust met de technologieën om ongevallen met fietsers te voorkomen. Sensoren in voertuigen en systemen langs de weg moeten het gedrag van fietsers registreren en doorgeven aan naderende voertuigen.

Lees verder
Fietzy Bokaal uitgereikt aan De Bloemenhof!

08-05-2014

Fietzy Bokaal uitgereikt aan De Bloemenhof!

"Op 15 en 17 april jongstleden is het verkeersexamen voor de 19e keer in de hele gemeente Hardenberg gehouden. Onder de deelnemende scholen was een prijs beloofd voor de "beste prestatie Verkeersexamen 2014" . Vandaag werd de zogenoemde Fietzy Bokaal door Burgemeester Snijders uitgereikt aan de leerlingen groep 7 van de Bloemenhof in Hardenberg.

Lees verder
Theorie verkeersexamen

10-04-2014

Theorie verkeersexamen

Vandaag doen iets over de 1000 leerlingen in de gemeente Hardenberg mee aan het Landelijk Theorie Verkeersexamen. Landelijk doen er naar schatting ongeveer 200.000 leerlingen verkeersexamen.

Lees verder
Verkeersexamen; Voorsorteren!!!

06-04-2014

Verkeersexamen; Voorsorteren!!!

Dit jaar gaan we extra goed letten op het voorsorteren! Dit is een van de belangrijkste items tijdens het verkeersexamen. De plaats op de rijbaan bepaald de veiligheid, en met voorsorteren geef je duidelijk aan waar je heen wilt!

Lees verder
 Honderden mensen tekenen petitie N36

21-03-2014

Honderden mensen tekenen petitie N36

VRIEZENVEEN - De petitie om haast te maken met het verbeteren van de verkeersveiligheid op de N36 is inmiddels door honderden mensen getekend. De ondertekenaars roepen minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op maatregelen te nemen.

Lees verder
'Buslijn 29 blijft bestaan'

14-01-2014

'Buslijn 29 blijft bestaan'

Dedemsvaart/regio - De buslijn Dedemsvaart-Zwolle staat niet op de nominatie voor opheffing, maar wethouder Jannes Janssen sluit niet uit dat er volgend jaar wel wat aanpassingen kunnen komen.

Lees verder
Meldpunt Veilig Verkeer

13-01-2014

Meldpunt Veilig Verkeer

Het landelijk Meldpunt Veilig Verkeer van VVN heeft in 2013 4.338 problemen ontvangen. Hiermee komt het totaal sinds 2012 op 13.321 gemelde verkeersveiligheidsproblemen.

Lees verder
Smarphone laten liggen is makkelijker dan gedacht

13-01-2014

Smarphone laten liggen is makkelijker dan gedacht

Tweederde van de deelnemers aan de VVN actie 'Minimaal een week geen smartphone achter het stuur' vond het niet moeilijk om de smartphone met rust te laten. Bovendien bleek uit de reacties van de deelnemers dat ze hebben ervaren dat het een groot voordeel heeft: namelijk meer rust in de auto en aandacht volledig op het verkeer.

Lees verder
'Kind went te laat aan straatverkeer'

10-01-2014

'Kind went te laat aan straatverkeer'

Ouders brengen hun kinderen veel te lang met de auto naar de basisschool. Daardoor zijn ze niet goed voorbereid als ze later op de fiets naar de middelbare school moeten en dat levert veel gevaar op. Die conclusie trekt het Kennisplatform Verkeer en Vervoer in Metro. Volgens het platform is het wegbrengen met de auto in de meeste gevallen helemaal niet nodig. "Negentig procent van de kinderen woont op loop- of fietsafstand van de school", stelt Friso Metz van het platform. De kinderen hoeven dus helemaal niet gebracht te worden.

Lees verder
LPG rijden minder populair na verhoging accijns

09-01-2014

LPG rijden minder populair na verhoging accijns

Het zijn niet alleen slechte tijden voor de tankstations in de buurt van de grens met Duitsland, ook de inbouwstations van LPG in de regio gaan een moeilijke tijd tegemoet. Nu de accijns op LPG deze week opnieuw met 7 cent is verhoogd en de regels voor autogasinbouw en -verkoop zijn verscherpt, vrezen zij een grote omzetdaling. In het afgelopen jaar is het aantal automobilisten dat een LPG-tank laat inbouwen met bijna 50 procent gedaald. Daar komt bij dat veel eigenaren van oldtimers hun lpg-tank verwijderen.

Lees verder
Plaatselijk Belang bezorgd over sobere N340

09-01-2014

Plaatselijk Belang bezorgd over sobere N340

Balkbrug - 'Het is absoluut onduidelijk wat er 22 januari precies gaat gebeuren’, zegt Henk Hof over de besluitvorming rondom de N340 in de Provinciale Staten. Het plan om deze weg flink onder handen te nemen is sinds eind 2013 van de baan.

Lees verder
'Regionaal OV moet beter'

09-01-2014

'Regionaal OV moet beter'

Hardenberg - Tijdens de raadsvergadering van 7 januari heeft GroenLinks gebruik gemaakt van de actuele vragenronde om de zorgen rond het Openbaar Vervoer (OV) in onze regio aan de orde te stellen.

Lees verder
Goede verlichting in kader van Buurtlabel

02-01-2014

Goede verlichting in kader van Buurtlabel

Bergentheim - De Plaatselijke Belangen in en rond Bergentheim houden op dinsdag 17 december opnieuw een actie om scholieren te wijzen op het belang van goede fietsverlichting. Tussen 07.15 en 08.15 uur delen vrijwilligers een lampje en groene of rode kaart uit aan fietsers langs de Hardenbergerweg en de Twenteweg ter hoogte van Bergentheim. De actie is onderdeel van de uitvoering van het draaiboek ‘Duurzaam Veilig’.

Lees verder
Info avond over Vechtpark Hardenberg

10-12-2013

Info avond over Vechtpark Hardenberg

Het gebied Centrum Uiterwaard, onderdeel van het Vechtpark Hardenberg, krijgt een nieuwe inrichting. De gemeente Hardenberg en waterschap Velt en Vecht willen het ontwerp voor de nieuwe inrichting samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit het gebied maken. Op dinsdag 17 december vindt een informatieavond plaats.

Lees verder
150 miljoen besparen op N340

10-12-2013

150 miljoen besparen op N340

De gemeente Hardenberg vindt de motie van de provinciale VVD om 120 tot 150 miljoen euro te besparen op de N340, de weg tussen Zwolle en Hardenberg, onacceptabel en onbegrijpelijk.

Lees verder
gratis parkeren

01-12-2013

gratis parkeren

Als u uw auto in het centrum van Hardenberg parkeert, moet u betalen voor een parkeerplek. De parkeergarages Centrum/Gemeentehuis, Centrum/LOC, het Van Wevelinckhovenplein, de parkeervoorziening Centrum/Theater en de parkeerplaatsen in deze omgeving zijn de belangrijkste parkeervoorzieningen in het centrum. Tot en met 31 december 2013 kunt u extra voordelig kennismaken met de parkeergarage Centrum/Gemeentehuis!

Lees verder
Dode Hoek project wederom geslaagd!

14-10-2013

Dode Hoek project wederom geslaagd!

Afgelopen weken stond Dode Hoek weer op de agenda. Een geweldig project waarbij kinderen van de basisscholen uit gemeente Hardenberg een kijkje mogen nemen in en rond vrachtauto's en landbouwvoertuigen.

Lees verder
E-bike dag groot succes!

27-09-2013

E-bike dag groot succes!

De eerste E-bike dag voor Hardenberg was een groot succes. Zo'n 20 deelnemers hebben de dag met veel plezier beleefd. Ook VVN Hardenberg was erbij, en verwacht dat dit evenement in het voorjaar met meer belangstelling herhaald wordt.

Lees verder
Strenge controle smartphone gebruik Overijssel

17-09-2013

Strenge controle smartphone gebruik Overijssel

Op de Overijsselse wegen wordt extra streng gecontroleerd op het gebruik van smartphones achter het stuur. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is vandaag een landelijk actie gestart om het gevaar van smartphones in het verkeer duidelijk te maken. De kans op een ongeluk is 25% groter als een automobilist of fietser in het verkeer met een mobieltje bezig is.

Lees verder
Campagne over risico's van smartphonegebruik in het verkeer

17-09-2013

Campagne over risico's van smartphonegebruik in het verkeer

Op maandag 16 september 2013 heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu het startsein gegeven voor de campagne "Aandacht op de weg". De campagne loopt door tot half december 2013. Deze nieuwe campagne is de opvolger van de campagne ‘Laat je niet afleiden', die de afgelopen drie jaar is uitgevoerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en andere partijen.

Lees verder
Kinderen steeds minder fietsend of lopend naar school

13-09-2013

Kinderen steeds minder fietsend of lopend naar school

Bijna alle basisschoolleerlingen wonen op fietsafstand van de school, dat wil zeggen binnen 2 kilometer. En 9 van de 10 wonen op loopafstanden (binnen 1 km). Toch komt maar tweederde per fiets of te voet. De rest, zo’n 30 procent, wordt met de auto gebracht. Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer ging na hoe het komt dat veel kinderen met de auto komen en dat maar weinig kinderen (17%) zelfstandig naar school reizen.

Lees verder
Grote belangstelling voor scoot mobiel cursus in Hardenberg

12-09-2013

Grote belangstelling voor scoot mobiel cursus in Hardenberg

Op 11 september organiseerde de gemeente Hardenberg afdeling Openbaar Gebied/Infrastructuur & Gebouwen en afdeling WMO, in samenwerking met het Regionaal Steunpunt Oost en de plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland een scootmobiel cursus. Een groot aantal deelnemers hadden zich aangemeld(+30) en verzamelden zich bij kerkelijk centrum “De schakel” te Hardenberg. De gehele dag was RSR Nieuwleusen, de huidige leverancier van Scootmobiel voor WMO aanwezig om kleine gebreken een aanpassingen te verrichten aan de geleverde scootmobiel. TCR was aan het eind van de dag aanwezig om een korte uitleg te geven van het aangepast vervoer van Scootmobiel per Taxi. De scootmobiel cursus bestond uit drie onderdelen van ieder een uur: theorie, behendigheid en rijvaardigheid in het verkeer. Het geheel werd onderbroken voor een gezamenlijke lunch welk verzorgd werd door personeel van de Schakel. De deelnemers werden in drie groepen ingedeeld die in carrouselvorm alle drie de onderdelen doorliepen.

Lees verder
Verkeersborden erin stampen werkt het best

09-09-2013

Verkeersborden erin stampen werkt het best

Verkeersborden leren aan de hand van kale plaatjes van borden is effectiever dan wanneer de borden in een verkeerssituatie worden getoond. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door de bachelor-studenten aan de Universiteit Utrecht. Het ging om vergelijking tussen het ‘rote learning’ principe en het principe van ‘meaningful learning’. Bij het eerste staat het reproduceren van het geleerde centraal. Dat wordt bereikt door herhaling van de lesstof, ofwel het erin ‘stampen’. Daarbij helpt het om de lesstof steeds volgens dezelfde opbouw aan te bieden.

Lees verder
ANWB: Meer dan helft provinciale wegen niet veilig genoeg

09-09-2013

ANWB: Meer dan helft provinciale wegen niet veilig genoeg

Meer dan de helft van de provinciale wegen in Nederland ( 62%) is niet veilig genoeg. Dat stelt de ANWB op basis van eigen onderzoek. Met het veiliger maken van deze wegen is rond 1 miljard euro gemoeid. In veel gevallen zouden deze wegen met relatief eenvoudige maatregelen veiliger kunnen worden gemaakt, zonder het vaak landelijke karakter ervan aan te tasten, aldus de bond.

Lees verder
SMS-en op de fiets risico voor jongeren

04-09-2013

SMS-en op de fiets risico voor jongeren

Jonge fietsers die regelmatig de smartphone gebruiken op de fiets hebben een 1,4 keer zo hoog risico op een ongeval. Toch zal een campagne om het gebruik te ontmoedigen weinig effect hebben, zo stelt de SWOV op basis van een nieuwonderzoek onder jongeren.

Lees verder
Kinderen houden Actie!

02-09-2013

Kinderen houden Actie!

Op maandag 2 september hield Plaatselijk Belang (PB) Rheeze-Diffelen in samenwerking met Gemeente Hardenberg, Politie IJsselland en Veilig Verkeer Nederland een actiedag in het kader van de Veiligheid en snelheid van verkeer in het (Recreatie)gebied Rheeze en Diffelen.

Lees verder
Verkeersbrigadiers naar VVN

02-09-2013

Verkeersbrigadiers naar VVN

Tot juli dit jaar behartigde de Stichting Verkeersbrigadiers de belangen van de circa 35.000 vrijwillige verkeersbrigadiers. Veilig Verkeer Nederland neemt deze taak van hen over.

Lees verder
Centrum Hardenberg goed bereikbaar door Centrumroute

09-08-2013

Centrum Hardenberg goed bereikbaar door Centrumroute

De werkzaamheden voor de Centrumroute in Hardenberg zijn volledig afgerond. "De zuidelijke verkeersroute om het centrum zorgt voor een betere bereikbaarheid en verhoogt de verkeersveiligheid. Daarnaast is de realisatie van de route een belangrijke mijlpaal voor het centrum van Hardenberg op het gebied van verkeer", vertelt wethouder Jannes Janssen.

Lees verder
Duurzaam veilige inrichting in Dedemsvaart

01-08-2013

Duurzaam veilige inrichting in Dedemsvaart

De gemeente Hardenberg gaat de inritten en kruisingen van een aantal 30-kilometerwegen in Dedemsvaart die aansluiten op een 50-kilometerweg aanpassen volgens de principes van ‘Duurzaam Veilig’. Bestuurders op een 30-kilometerweg moeten voorrang geven aan weggebruikers op een 50-kilometerweg. Dit wordt door middel van inritconstructies, verkeersborden of wegmarkeringen verduidelijkt. De werkzaamheden starten in de tweede helft van augustus.

Lees verder
Gemeente Hardenberg legt accent op scholieren bij verkeersveiligheidsprojecten

24-07-2013

Gemeente Hardenberg legt accent op scholieren bij verkeersveiligheidsprojecten

Bij verkeersveiligheidsprojecten in de gemeente Hardenberg ligt een zwaar accent op educatie in het primair en voorgezet onderwijs. Dat blijkt uit een evaluatie van het verkeersveiligheidsplan voor niet-infrastructurele projecten dat in 2012 is uitgevoerd. Ook in 2013 zet de gemeente Hardenberg in op het vergroten van verkeersveiligheid. Verkeerswethouder Jannes Janssen: “We blijven focussen op educatie, voorlichting en handhaving en geven succesvolle projecten ook in 2013 een vervolg”.

Lees verder
Brom- en snorfietsen grote vervuilers

20-07-2013

Brom- en snorfietsen grote vervuilers

Brom- en snorfietsen stoten meer emissies uit dan fabrikanten aangeven en meer dan de EU-limieten toestaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Snelheidsbegrenzers blijken ook extra milieuvervuilend te zijn.

Lees verder
Meeste ongevallen scootmobielen door bedieningsfouten en omvallen

20-07-2013

Meeste ongevallen scootmobielen door bedieningsfouten en omvallen

Bedieningsfouten en omvallen zijn de voornaamste oorzaken van ongevallen met scootmobielen. Dat concludeert VeiligheidNL in een onderzoek naar de aard, omvang, achtergrond en gevolgen van ongevallen met scootmobielen. Het bezit van deze voertuigen is de afgelopen jaren fors gestegen, van circa 150.000 in 2006 tot ongeveer 250.000 in 2012.

Lees verder
Open dag (landbouw)tunnel Nolderweg

12-07-2013

Open dag (landbouw)tunnel Nolderweg

De bouw van de vier (landbouw)tunnels onder de rijksweg N48 is in volle gang. Met de realisatie van deze tunnels worden de huidige gelijkvloerse oversteken in de N48 opgeheven. Aannemerscombinatie Salverda-Schagen en de betrokken gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat houden op zaterdag 20 juli een open dag bij tunnel Nolderweg.

Lees verder
Hardenberg heeft 'm !!!  Het veiligste fietspaaltje!

11-07-2013

Hardenberg heeft 'm !!! Het veiligste fietspaaltje!

In Hardenberg is de eerste proeflocatie met fietspaaltjes in gebruik genomen. Op de proeflocatie zijn flexibele fietspaaltjes met led-verlichting aangebracht, inclusief een inleidende ribbelmarkering. Deze aanpassingen zijn gedaan om de kans op fietsongevallen te verminderen. In nog vijf andere gemeenten worden ook proeflocaties ingericht. Ze maken deel uit van een project van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en CROW-Fietsberaad om de risico’s van fietspaaltjes voor fietsers te verminderen.

Lees verder
Driekwart van de kinderen onveilig vervoerd in auto

11-07-2013

Driekwart van de kinderen onveilig vervoerd in auto

Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat 73 % van de ouders hun kinderen (0-4 jaar) niet veilig vervoert in de auto. Nagenoeg alle ouders hebben autostoeltjes aangeschaft en zijn er zelf van overtuigd dat hun kind veilig in de auto zit. Tijd dus om deze kloof te dichten!

Lees verder
Oost Nederland sceptisch over rapport goederentreinen

10-07-2013

Oost Nederland sceptisch over rapport goederentreinen

Provincies, regio’s en gemeenten in Oost-Nederland vinden dat er in Den Haag geen overhaaste beslissingen genomen moeten worden over het opvoeren van het aantal goederentreinen in de regio. De reactie volgt op het Milieu Effect Rapport (MER) van het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) voor het goederenvervoer in Oost-Nederland.

Lees verder
Twijfel over verplichte APK keuring caravans

08-07-2013

Twijfel over verplichte APK keuring caravans

Het is nog maar de vraag of een verplichte APK-keuring voor caravans de verkeersveiligheid verbetert. Dat zegt onder meer caravandealer Krul uit Hengelo. Vorige week heeft het Europees Parlement besloten dat er een Europese APK-keuring voor onder meer caravans moet komen.

Lees verder
Maak van uw straat een Kinderstraat!

04-07-2013

Maak van uw straat een Kinderstraat!

Als u uw kinderen de ruimte wilt geven om te spelen, kunt u van uw straat een Kinderstraat maken. Minimaal vier keer per jaar kunt u dan uw straat afsluiten voor verkeer. Een initiatief van de Gemeente Hardenberg.

Lees verder
Fietsverlichting helpt echt

30-06-2013

Fietsverlichting helpt echt

Het risico voor fietsers om bij duisternis slachtoffer te worden van een ongeval neemt met circa 17% af met een werkende voor- en achterverlichting. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Ministerie van IenM/DVS.

Lees verder
Kabinet stemt in met T-rijbewijs

14-06-2013

Kabinet stemt in met T-rijbewijs

Het kabinet heeft ingestemd met de invoering van het T-rijbewijs voor landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Voertuigen als tractors mogen straks de openbare weg op als de bestuurder in het bezit is van het nieuwe T-rijbewijs. Voor het besturen van een trekker op bijvoorbeeld een akker, is het rijbewijs niet nodig. Het T-rijbewijs is te behalen vanaf 16 jaar.

Lees verder
Verkeersveiligheid oudere fietser vraagt, ook vanwege de e-fiets, om extra maatregelen

09-06-2013

Verkeersveiligheid oudere fietser vraagt, ook vanwege de e-fiets, om extra maatregelen

Ouderen vormen de meest kwetsbare groep fietsgebruikers. Door hun leeftijd zijn gevolgen van een ongeval vaak ernstiger. Dat vraagt om maatregelen, zeker nu de e-fiets ouderen aanzet tot meer fietsen. Ouderen vormen de meest kwetsbare groep fietsgebruikers. Door hun leeftijd zijn gevolgen van een ongeval vaak ernstiger. Dat vraagt om maatregelen, zeker nu de e-fiets ouderen aanzet tot meer fietsen.

Lees verder
E-bikedag in Zalencentrum Mulder

09-06-2013

E-bikedag in Zalencentrum Mulder

Op dinsdag 24 september wordt een zogeheten E-bikedag voor senioren gehouden in Zalencentrum Mulder in Hardenberg. Dit is een eendaagse cursus voor 60-plussers met veel informatie over de fiets met elektrische trapondersteuning, de e-bike, en daarnaast aandacht voor verkeerskennis en fietsvaardigheden. De E-bike-informatiedag is bedoeld voor senioren die al een e-bike bezitten én mensen die erover denken om over te stappen op een e-bike. Deze dag wordt georganiseerd door de gemeente Hardenberg, in samenwerking met de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, afdeling Hardenberg en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO).

Lees verder
Duitse ANWB ontevreden over e-bikes

30-05-2013

Duitse ANWB ontevreden over e-bikes

De Duitse verkeersorganisatie ADAC, zusterorganisatie van de ANWB, heeft in een test een groot aantal elektrische fietsen als 'gebrekkig' bestempeld. Dat geldt volgens de ADAC, die de test op haar website heeft staan, ook voor een van de fietsen van de Duitse fabrikant Derby Cycle.

Lees verder
Gemeente vervangt toeristisch-recreatieve bewegwijzering

15-05-2013

Gemeente vervangt toeristisch-recreatieve bewegwijzering

De gemeente Hardenberg is gestart met het vervangen van lokale toeristisch-recreatieve bewegwijzering. De bestaande bewegwijzeringsborden zijn verouderd en niet uniform. Met het vervangen van de borden wordt het beleidsplan bewegwijzering uitgevoerd. Bewegwijzeringsborden naar bedrijven die niet langer in aanmerking komen voor bewegwijzering, worden verwijderd.

Lees verder
Meldpunt Veilig Verkeer Nederland gelanceerd

15-05-2013

Meldpunt Veilig Verkeer Nederland gelanceerd

Minister schultz Van Haegen heeft vandaag het Meldpunt Veilig Verkeer van Veilig Verkeer Nederland gelanceerd. Op dit meldpunt kunnen mensen een onveilige verkeerssituatie melden. Ruim 8.000 situaties zijn al doorgegeven aan VVN en 70% van de mensen die dat hebben gedaan wil actief betrokken zijn bij het oplossen van de onveilige situaties.

Lees verder
VVN in

09-05-2013

VVN in "Veilig leven in Hardenberg"

Deze week laat VVN Hardenberg wederom van zich horen. In de speciale uitgave van "Veilig leven in Hardenberg", laat voorzitter Peter van den Honert zien wat VVN Hardenberg zoal betekend voor de verkeersveiligheid van Hardenbergers.

Lees verder
'Verbod isoleert niemand'

06-05-2013

'Verbod isoleert niemand'

Dedemsvaart - De verbinding van Dedemsvaart met het zuiden, dient vooral plaats te vinden via de N377, N343 of N48. Dat schrijft het college in reactie na vragen van de VVD over het vrachtwagenverbod vanaf de N34 over het Zwarte Pad.

Lees verder
Helm op je hoofd!

06-05-2013

Helm op je hoofd!

Met de 'Helm op je hoofd'-campagne vragen Shell en Veilig Verkeer Nederland (VVN) aandacht voor het dragen van een fietshelm door kinderen in het verkeer, ter bevordering van hun verkeersveiligheid. Shell en VVN geven deze week op acht basisscholen interactieve workshops aan kinderen uit groep 3 en 4 om het imago van de fietshelm te verbeteren en om het belang van het dragen van een helm voor hun verkeersveiligheid te benadrukken. Dit is tevens de start van een onderzoek naar de bereidwilligheid van kinderen om een fietshelm te dragen.

Lees verder
Opnieuw meer slachtoffers onder oudere fietsers

26-04-2013

Opnieuw meer slachtoffers onder oudere fietsers

In 2012 kwamen in Nederland 650 mensen om in het verkeer. Dit zijn 11 slachtoffers minder dan in 2011. Onder 60- tot 80-jarigen blijft het aantal fietsslachtoffers toenemen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat, onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lees verder

24-04-2013

"Raad op bres voor veilige Slagenweg"

De gemeenteraad heeft grote moeite met het plan voor uitbreiding van een biovergister aan de Slagenweg 5. Stankoverlast, maar met name de verkeersveiligheid voor schoolgaande kinderen liggen hieraan ten grondslag.

Lees verder
Veel meer doden op wegen in Overijssel

24-04-2013

Veel meer doden op wegen in Overijssel

Vorig jaar kwamen er 65 mensen om het leven op de Overijsselse wegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Rijkswaterstaat. Dat is flink meer dan in 2011, terwijl in heel Nederland het verkeer juist iets veiliger werd.

Lees verder
ROVO onderzoekt of wegmarkering N34 helpt

23-04-2013

ROVO onderzoekt of wegmarkering N34 helpt

Uit vooronderzoek is gebleken dat de Overijsselse weggebruiker behoefte heeft aan een hulpmiddel op de weg. Daarom zijn er afstandsschijven voor in de auto ontwikkeld (gratis op te vragen via www.2seconden.nl) en is er een informatiebord en wegmarkering op de N34 (weggedeelte Witte Paal en Hardenberg) en N342 (weggedeelte Oldenzaal-Denekamp) geplaatst.

Lees verder
VVN en Shell starten ‘Helm op je Hoofd’-campagne

23-04-2013

VVN en Shell starten ‘Helm op je Hoofd’-campagne

Met de ‘Helm op je Hoofd’-campagne vragen Shell en Veilig Verkeer Nederland (VVN) aandacht voor het dragen van een fietshelm door kinderen . Shell en VVN geven deze week op acht basisscholen interactieve workshops aan kinderen uit groep 3 en 4 om het imago van de fietshelm te verbeteren en om het belang van het dragen van een helm voor hun verkeersveiligheid te benadrukken. Dit is tevens de start van een onderzoek naar de bereidwilligheid van kinderen om een fietshelm te dragen.

Lees verder
Werkzaamheden Centrumroute Hardenberg voor de zomer afgerond

15-04-2013

Werkzaamheden Centrumroute Hardenberg voor de zomer afgerond

De verlegde Witte de Withstraat, die ten zuiden van het gemeentehuis richting de Europaweg loopt, gaat vanaf 25 april open voor het verkeer. Tussen 1 mei en 25 juni is de route Bruchterweg – Lage Doelen vanaf de rotonde met de Europaweg afgesloten in verband met werkzaamheden. In januari 2013 is de gemeente Hardenberg gestart met de aanleg van het laatste deel van de Centrumroute: de verlegde Witte de Withstraat. Deze verbinding loopt vanaf de kruising met de Adm. Helfrichstraat langs de zuidkant van het gemeentehuis richting de rotonde Europaweg/Bruchterweg. In de komende periode wordt de aanleg van deze nieuwe verbinding afgerond.

Lees verder
Verkeersexamen voor groep 7 en 8

15-04-2013

Verkeersexamen voor groep 7 en 8

Op 11 april is voor de 81ste keer het Verkeersexamen voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool gehouden. Op deze dag was het schriftelijke deel en later wordt het praktische deel op de fiets gehouden.

Lees verder
N34 Witte Paal-Coevorden

13-04-2013

N34 Witte Paal-Coevorden

Om de verkeersveiligheid en bereikbaarheid op de N34 verbeteren, worden door de provincie Overijssel in samenwerking met de provincie Drenthe en de gemeenten Hardenberg en Coevorden diverse maatregelen genomen. De eerste werkzaamheden hiervoor starten naar verwachting in 2014.

Lees verder

10-04-2013

"359 gevaarlijke kruispunten"

Bijna de helft van de verkeersslachtoffers valt op kruisingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar 30.000 ongelukken waarbij tenminste één betrokkene naar het ziekenhuis moest. Het leverde een kaart op met 359 gevaarlijke kruispunten in Nederland.

Lees verder
Motorrijders rijden veiliger na training

09-04-2013

Motorrijders rijden veiliger na training

Motorrijders die een training volgen om gevaarlijke verkeerssituaties te herkennen en te voorkómen gaan - onbewust - veiliger rijden. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek BikeSense van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV. De SWOV evalueerde hiervoor de zogeheten Voortgezette Rijopleiding - Risico (VRO Risico) van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging.

Lees verder
Eenvandaag ;

05-04-2013

Eenvandaag ; "Veilig omgaan met de scootmobiel"

De scootmobiel is een vertrouwde verschijning geworden op straat. Het voertuig behoedt veel ouderen voor een sociaal isolement en is een uitkomst voor jongeren die minder valide zijn. Maar rijden met een scootmobiel in het soms drukke verkeer is zo makkelijk nog niet. Bestuurders stuiten op andere obstakels en situaties, dan bij overige vormen van verkeersdeelname. Vaak zijn zij daar onvoldoende op voorbereid. Daarom volgen steeds meer mensen een opfriscursus bij VVN om veilig te leren omgaan met hun scootmobiel.

Lees verder
Motorrijders.... 'Veurjoar in de kop?

31-03-2013

Motorrijders.... 'Veurjoar in de kop?

Elk voorjaar vindt er een verhoogd aantal motorongelukken plaats in Overijssel, helaas meerdere met dodelijke afloop. Veel motorrijders gaan in deze periode voor het eerst na de winter de weg weer op. Zowel voor de motorrijders zelf als voor de medeweggebruikers is dit weer wennen

Lees verder
Hardenberg: draaiboek bevordert zelfredzaamheid buurtbewoners

31-03-2013

Hardenberg: draaiboek bevordert zelfredzaamheid buurtbewoners

Bij klachten over verkeersonveiligheid in wijken en kernen is de oorzaak vaak naar medebewoners te herleiden. ‘Het is niet altijd iets dat de gemeente of de politie moet oplossen, maar een kwestie van bewustwording’, zegt Erwin Plasman, medewerker verkeersveiligheid in de gemeente Hardenberg. De gemeente heeft een draaiboek gemaakt waarmee bewoners zelf de regie in handen kunnen nemen.

Lees verder