Smarphone laten liggen is makkelijker dan gedacht

Tweederde van de deelnemers aan de VVN actie 'Minimaal een week geen smartphone achter het stuur' vond het niet moeilijk om de smartphone met rust te laten. Bovendien bleek uit de reacties van de deelnemers dat ze hebben ervaren dat het een groot voordeel heeft: namelijk meer rust in de auto en aandacht volledig op het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland heeft als onderdeel van de overheidscampagne 'social media en verkeer gaan niet samen' met name de zakelijke weggebruiker uitgedaagd om eens een week lang de smartphone niet te gebruiken tijdens het rijden.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle smartphonegebruikers de telefoon ook onderweg gebruikt. "Dit levert grote risico's op doordat je als autobestuurder op dat moment afgeleid raakt en je minder kunt concentreren op de weg. Met deze actie wilden we mensen laten ervaren hoe het is als je je telefoon eens een keer niet gebruikt tijdens het rijden," aldus Cindy Esseling, woordvoerder VVN. "Meer dan de helft van de deelnemers aan de actie geeft ook aan dat hij wel eens een onveilige situatie achter het stuur heeft meegemaakt".

Ruim tweederde (67,9%) vond het niet moeilijk om de smartphone met rust te laten. Desondanks vond een kwart (26,8%) het lastig om de smartphone te laten liggen. Tweederde (68,8%) laat weten dit vol te gaan houden na een week, een kwart (24,1%) zegt dit waarschijnlijk te kunnen volhouden en 5,4% geeft aan zich zeker weten niet te houden aan het rijden zonder smartphone.