'Kind went te laat aan straatverkeer'

Ouders brengen hun kinderen veel te lang met de auto naar de basisschool. Daardoor zijn ze niet goed voorbereid als ze later op de fiets naar de middelbare school moeten en dat levert veel gevaar op. Die conclusie trekt het Kennisplatform Verkeer en Vervoer in Metro. Volgens het platform is het wegbrengen met de auto in de meeste gevallen helemaal niet nodig. "Negentig procent van de kinderen woont op loop- of fietsafstand van de school", stelt Friso Metz van het platform. De kinderen hoeven dus helemaal niet gebracht te worden.

Toch gebeurt het veel. Ouders gebruiken het argument dat er in de ochtendspits te veel auto's op de weg zijn. "Maar in feite zijn die ouders daar zelf verantwoordelijk voor omdat ze zelf de auto nemen en bijdragen aan dat extra gevaar", aldus Metz in de Metro. Het gevolg is dat steeds minder kinderen op eigen houtje naar school gaan en steeds meer kinderen op de achterbank bij pappa of mamma. Daardoor loopt de ontwikkeling van het verkeersinzicht bij kinderen te ver achter als ze op de fiets naar de midelbare school moeten. 

Oplossing
Het platform denkt dat een beloningssysteem voor kinderen die wel op de fiets naar school komen zou kunnen helpen. Ook het beperken van de parkeermogelijkheden bij school zou een bijdrage kunnen leveren.

Wijzen op het feit dat fietsen of lopen ook gewoon gezonder is blijkt niet echt te helpen. Volgens Metz is al gebleken dat het gezondheidsargument niet werkt.   

 

RTLNieuws