Duitse ANWB ontevreden over e-bikes

De Duitse verkeersorganisatie ADAC, zusterorganisatie van de ANWB, heeft in een test een groot aantal elektrische fietsen als 'gebrekkig' bestempeld. Dat geldt volgens de ADAC, die de test op haar website heeft staan, ook voor een van de fietsen van de Duitse fabrikant Derby Cycle.

De ADAC bestempelt veel e-bikes als niet duurzaam en onveilig.

Volgens ADAC vallen veel fietsen negatief op door de veiligheid en duurzaamheid. Sommige modellen schieten tekort door zwak materiaal. Anderen, onder meer de Raleigh Impulse die door Derby Cycle wordt geproduceerd, sturen zulke krachtige elektromagnetische golven uit, dat systemen van politie en reddingsdiensten worden verstoord.

Van de zestien geteste modellen worden er slechts twee helemaal als goed en drie als 'bevredigend' beoordeeld. ADAC is in Duitsland een machtige consumentenorganisatie met achttien miljoen leden.

De Nederlandse fietsindustrie, verenigd binnen RAI Vereniging, herkent zich niet in de kritiek van ADAC (de Duitse ANWB) op e-bikes. De industrie bestempelt de negatieve uitkomsten van een door de ADAC uitgevoerde test met e-bikes als ‘niet van toepassing voor Nederland’ en onnodig schadelijk voor de elektrische fiets.

Sacha Boedijn, secretaris afdeling Fietsen RAI Vereniging: “Ik kan niet beoordelen of de testresultaten van ADAC reëel zijn voor de geteste fietsen, maar ze zijn in ieder geval niet van toepassing op de elektrische fiets zoals wij die kennen."

Twijfel aan testmethode

RAI Vereniging herkent zich niet in de conclusies van ADAC. Wat betreft de specifieke test betwijfelt zij of de testmethode in verhouding staat tot het reële gebruik. De (elektrische) fietsen van de Nederlandse fietsindustrie worden volgens RAI Vereniging met grote regelmaat aan verschillende laboratorium-, gebruiks- en gebruikerstests onderworpen. De uitkomsten van deze tests komen in geen enkel opzicht overeen met de bevindingen van ADAC, aldus RAI Vereniging. Noch de uitkomsten van deze tests, noch de verkeersongevallencijfers geven volgens RAI Vereniging aanleiding om de elektrische fiets als bovengemiddeld risicovol te beschouwen.

Niet van toepassing voor Nederland

“Wij nemen ieder signaal van vermeende onveiligheid serieus”, aldus Sacha Boedijn, secretaris afdeling Fietsen RAI Vereniging. “Deze berichtgeving lijkt echter voor Nederland niet van toepassing. Ik kan niet beoordelen of de testresultaten van ADAC reëel zijn voor de geteste fietsen, maar ze zijn in ieder geval niet van toepassing op de elektrische fiets zoals wij die kennen. Onze elektrische fietsen zijn een veilige, comfortabele, schone en gezonde mobiliteitsoplossing, waarvan we vooral alle kansen die zij bieden, moeten benutten.”

Bron: Tweewieler.nl  ,  ANP