TeamAlert wil jongeren waarschuwen voor overschatten eigen rijvaardigheid

TeamAlert, de verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, is gestart met de campagne ‘Drive to 5’. Jongeren in de leeftijd van 16,5-24 jaar worden met deze twee weken durende actie bewust gemaakt van het feit dat zij hun eigen rijvaardigheden overschatten na het behalen van het rijbewijs.

Afgelopen jaar vielen er 81 verkeersdoden in de leeftijdscategorie 18 t/m 24 waarvan meer dan de helft werd veroorzaakt door een personenauto. Jonge beginnende automobilisten hebben een ruim vijf keer zo groot ongevalsrisico als ervaren bestuurders. De hoofdoorzaken hiervan zijn volgensTeamAlert een gebrek aan rijervaring, het overschatten hun eigen rijvaardigheden na het behalen van het rijbewijs en het risicogedrag dat kenmerkend is voor jongeren en jongvolwassenen. De rijvaardigheid van een automobilist is vaak pas goed ontwikkeld bij ten minste vijf jaar rijervaring of 100.000 gereden kilometers, aldus TeamAlert. Binnen de campagne ‘Drive to 5’ wordt het opdoen van rijervaring vergeleken met het opdoen van ervaring in allerlei andere situaties waar jongeren mee te maken krijgen. Er staan drie stappen centraal die volgens TeamAlert nodig zijn om een bekwame automobilist te worden: het onder de knie krijgen van de theorie en het leren besturen van een auto als eerste stap, het behalen van het rijbewijs als tweede stap en tenslotte het opdoen van vijf jaar rijervaring. Die laatste stap wordt door beginnende bestuurders vaak niet als een extra stap gezien omdat het behalen van het rijbewijs zelf al een mijlpaal is. Met Drive to 5 wordt de derde stap, het opdoen van rijervaring, gecommuniceerd als vanzelfsprekend onderdeel van het worden van een automobilist.

Op www.driveto5.nl speelt een filmpje af waarin vier jongeren ervaring opdoen in herkenbare situaties als leren koken, een sport onder de knie krijgen en het beoefenen van een hobby. Opde speciale actiesite kunnen de jongeren een test doen waaruit blijkt hoeveel kilometers zij nog moeten maken voordat ze zichzelf echt ervaren kunnen noemen. De vragen zijn gebaseerd op vaardigheden die op de weg ook nodig zijn, zoals ruimtelijk inzicht en oplettendheid. Het resultaat van de test kan met vrienden gedeeld worden op Facebook.

 

Bron en foto ; verkeersnet.nl