Veel meer doden op wegen in Overijssel

Vorig jaar kwamen er 65 mensen om het leven op de Overijsselse wegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en Rijkswaterstaat. Dat is flink meer dan in 2011, terwijl in heel Nederland het verkeer juist iets veiliger werd.


Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in de provincie steeg van 49 in 2011 naar 65 in 2012: een stijging van maar liefst 33 procent; dwars tegen de landelijke trend in. In geen enkele andere provincie steeg het aantal zo hard. Een verklaring voor deze opmerkelijke stijging geven de onderzoekers niet. Wel valt op dat buurprovincie Gelderland als enige andere ook een stevige stijging laat zien.

Stijging vooral onder ouderen

Net als in de rest van het land waren het vooral mannen die het leven lieten op de wegen in Overijssel: 52 mannelijke verkeersdoden tegenover 13 vrouwelijke. Bijna eenderde van de slachtoffers was ouder dan 70. Opmerkelijk is dat het ook vooral onder ouderen was, waar het dodental zo sterk steeg. Het aantal dodelijke slachtoffers tussen de 70 en 80 jaar oud ging omhoog van 4 in 2011 naar 13 in 2012.
Het ligt voor de hand om een verband te zien met de toenemende mobiliteit van ouderen, door onder meer de toenemende populariteit van de elektrische fiets. Daardoor stijgt het aantal ernstige ongelukken met oudere fietsers, waarschuwde de gemeente Deventer onlangs nog.


Drama op A35

De onthutsende cijfers zullen voor velen de gedachten doen teruggaan naar begin februari 2012. Toen was Overijssel dagenlang in de ban van een groot drama op de A35, bij Bornerbroek, waarbij vier jonge kinderen en twee volwassenen om het leven kwamen.

 


Bron: rtvoost.nl   , CBS/Rijkswaterstaat. Door: Jody Ummels