Hardenberg wil zwaar verkeer uit centrum: ‘Provincie open Twenteweg voor landbouwvoertuigen’

Zwaar landbouwverkeer moet zoveel mogelijk geweerd worden uit het centrum van Hardenberg. Dat heeft de gemeenteraad deze week besloten. Een door CDA-raadslid Anita Vetker-Kerssies ingediend voorstel werd bij de behandeling van het gemeentelijk mobiliteitsplan door de voltallige raad aangenomen.

Veel zwaar verkeer rijdt door het centrum van Hardenberg, met name via de drukbereden Bruchterweg. Ook veel leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs Nieuwe Veste, Greijdanus en Vechtdalcollege (die samen meer dan drieduizend leerlingen tellen) fietsen dagelijks over de smalle Bruchterweg. Daar liggen ook nog diverse bedrijven (zoals Wavin) aan, die veel vrachtverkeer aantrekken. Daarnaast rijden veel trekkers en andere landbouwvoertuigen noodgedwongen over de Bruchterweg tussen Hardenberg-noord en -zuid, omdat dat landbouwverkeer niet op de provinciale Twenteweg (N343) wordt toegelaten. 

Oproep provincie

Via het amendement van Vetker wordt de provincie Overijssel opgeroepen om toch landbouwvoertuigen toe te staan op de Twenteweg, waarmee een groot deel van het probleem wordt opgelost. Wethouder Alwin te Rietstap wil dat aankaarten bij de provincie. Daarbij wijst hij er wel op dat niet al het landbouwverkeer uit het centrum van de stad Hardenberg geweerd kan worden. Daarvoor kunnen veiliger alternatieve routes worden gezocht.

 

Bron; Stentor