Gemeente Hardenberg investeert in verkeerseducatie schooljeugd

Om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer en ze ermee om te leren gaan, investeerde de gemeente Hardenberg vorig jaar verschillende verkeersveiligheidsprojecten. Samen met scholen, ANWB en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland zette de gemeente een breed pakket aan lessen en trainingen in. Hierdoor gaat een groot deel van de Hardenbergse scholieren goed voorbereid de weg op. De gemeente heeft als taak om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zowel door het goed onderhouden van wegen als ook door voorlichting en bewustwording. De evaluatie van de verkeersveiligheidsprojecten in 2016 is in het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De evaluatie laat zien dat de gemeente Hardenberg zich vooral richt op de kwetsbare groepen in het verkeer, zoals kinderen en ouderen. Ook in 2017 investeert de gemeente Hardenberg in diverse verkeersveiligheidsprojecten. De projecten worden met financiƫle ondersteuning van de provincie mogelijk gemaakt.

 


Kwetsbare weggebruikers
Veiligheid voor alle weggebruikers is van het grootste belang. "Vooral de kwetsbare groepen hebben het moeilijk in het verkeer", zegt wethouder Jannes Janssen. "De hoeveelheid verkeer en de snelheid ervan is de laatste jaren toegenomen. Door voorlichting en training maken we onze kinderen bewust van de gevaren en hun eigen rol en leren we ze omgaan met het verkeer om hen heen." 

De projecten die worden aangeboden in samenwerking met de scholen, ANWB en Veilig Verkeer Nederland zijn gericht op het aanleren van veilig verkeersgedrag, bewustzijn en verkeersinzicht. Het verkeersexamen is een bekend fenomeen en een belangrijk onderdeel in de verkeerseducatie op basisscholen. Vorig jaar hebben 1165 leerlingen verkeersexamen gedaan.

Dode hoeken, landbouwverkeer en mobieltjes
Het project Dode Hoek laat kinderen zien, hoe moeilijk een vrachtwagenchauffeur fietsers naast de vrachtwagen kan zien en hoe ze hier het best mee om kunnen gaan. Het project Veilig Omgaan met Opvallend Landbouwverkeer heeft specifiek aandacht voor de gevaren van grote landbouwvoertuigen.

De deelname aan het project van 'Mobiel op de fiets van 8 naar 1' is afgelopen jaar toegenomen. Dit project voorziet in lessen over gebruik van mobieltjes op de fiets en een goede voorbereiding van achtstegroepers richting de middelbare school. 

Voortgezet onderwijs
Ook op middelbare scholen wordt volop aandacht besteed aan verkeerseducatie. Zo draagt het project Fiets4Safe bij aan bewustwording bij fietsende jongeren van hun gedrag en risico’s voor henzelf en de andere weggebruikers. Alcoholgebruik in het verkeer en zichtbaarheid op de fiets zijn daarnaast projecten die aan middelbare scholieren worden aangeboden.

Alle middelbare scholen hebben zogenaamde VEVO-coördinatoren die alles over verkeer rondom de school en voor scholieren coördineren. 

Verkeersprojecten voor ouderen
Eveneens kwetsbare weggebruikers zijn de ouderen. Scootmobiels en elektrische fietsen zorgen voor meer ongevallen in het verkeer. Ouderen kunnen deelnemen aan diverse trainingen op dit gebied. Zo’n 150 zestigplussers hebben vorig jaar meegedaan aan een training.