Veiliger in verkeer Uniek virtual realityspel moet aantal slachtoffertjes verminderen

Veiliger in verkeer
Uniek virtual realityspel moet aantal slachtoffertjes verminderen
Een revolutionair educatief spel moet het aantal dodelijke en ernstig gewonde slachtoffertjes in het verkeer drastisch naar beneden brengen.

Zeshonderd leerlingen van elf basisscholen doen vanaf vandaag mee aan een grootscheeps virtual reality experiment om in hun eigen woonomgeving hun verkeersvaardigheid te trainen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Interpolis ontwikkelden het spel WegWijs VR waarbij kinderen virtueel hun weg van huis naar school lopen of fietsen.

„Het is een wereldprimeur, want nog nooit is op zo’n indringende manier hun eigen leefomgeving gecreëerd waarin kinderen kunnen oefenen met levensechte bedreigingen die ze onderweg tegen kunnen komen”, zegt VVN-directeur Felix Cohen.

„Kinderen gaan gemiddeld met negen jaar zelfstandig naar school en zijn daarmee één van de grootste risicogroepen. Vorig jaar waren er 10 doden en 729 gewonden onder jonge kinderen te betreuren”, weet Cohen.

„Mijn zoon Rick (7) en dochter Demi (8) hebben thuis al proefgedraaid met een virtual reality-bril. Ik vind het geweldig”, zegt moeder Patty van der Putte. „Terwijl zij hun route fietsen, zie ik tegelijkertijd op de computer hoe ze dat doen. Of ze wel goed anticiperen op gevaren die hen onderweg kunnen overkomen.”

De kinderen moeten dagelijks naar hun school ’de Vlaamse Reus’ in Amsterdam en komen dan tal van moeilijke situaties tegen. „Ze moeten twee keer een drukke weg oversteken en hebben rekening te houden met de tram.

Pas als ik zie dat ze alles goed doen en zelfverzekerd deelnemen aan het verkeer, durf ik ze ’in het echt’ ook alleen te laten fietsen.

Maar zo ver is het nog niet.”

„Prachtig dat kinderen ook in de veiligheid van virtual reality kunnen leren te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer”, reageert verkeersminister Schultz van Haegen.

„Het experiment duurt zes weken en de bevindingen worden daarna door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geanalyseerd.

De verwachting is dat de VR-training in de loop van 2017 landelijk wordt uitgerold en beschikbaar komt voor álle Nederlandse schoolkinderen én hun ouders”, zegt Maroesja Hupkes van Interpolis.