Motorrijders.... 'Veurjoar in de kop?

Elk voorjaar vindt er een verhoogd aantal motorongelukken plaats in Overijssel, helaas meerdere met dodelijke afloop. Veel motorrijders gaan in deze periode voor het eerst na de winter de weg weer op. Zowel voor de motorrijders zelf als voor de medeweggebruikers is dit weer wennen

Veurjoar in de kop?
Wist je dat motorrijders 20 keer zoveel risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, vergeleken met inzittenden van personenauto´s? Het risico op een dodelijke afloop is zelfs nog hoger. Met de  campagne ‘Veurjoar in de kop?’ wil het ROVO (Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel), motorrijders wijzen op een goede technische staat van hun motor en tips geven, om zo het aantal ongevallen te verminderen.

Technische staat
De technische staat van de motor draagt in hoge mate bij aan zowel jouw veiligheid als het rijplezier. Zo kunnen versleten schokdempers er bijvoorbeeld voor zorgen dat de remweg bij 30 km/uur wel 1,5 meter langer is! Om een vervelende afloop van de motorrit te voorkomen kun je het best de banden, remmen, schokdempers en de verlichting controleren. In de flyer ´Veurjoar in de kop?´ wordt per onderdeel uitgelegd waar je op moet letten.

Tips
Tot slot nog een aantal tips:

  • Draag altijd beschermende en opvallende  kleding, hoge schoenen of laarzen, dikke handschoenen en een goed zittende helm.
  • Oefen na een periode waarin je niet hebt motor gereden even met sturen en remmen, onder meer in bochten. Je bent het uiteraard niet verleerd, maar bent wel je routine en gevoel bij het motorrijden kwijt.
  • Anticipeer op het gedrag van medeweggebruikers, die in het voorjaar nog niet bedacht zijn op motorrijders op de weg, waardoor ze je snel over het hoofd zien of jouw snelheid niet goed inschatten.
  • Binnenkort worden er in Overijssel weer motorvaardigheidstrainingen gegeven door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Deze zogenoemde VRO-Risico training levert je meer voertuigbeheersing op en dus meer veiligheid en rijplezier! Bovendien kun je fikse korting ontvangen. In plaasts van € 247,50 betaal je slechts € 50,-*. Bovendien levert het certificaat dat je na afloop ontvangt bij diverse verzekeringsmaatschappijen nog eens premiekorting op! Kijk op de site van de KNMV voor de data en aanmelding.*Inwoners gemeente Twenterand en Hengelo betalen € 90,-.

Meer informatie
Meer informatie en een flyer met tips vind je op www.rovo.nl.

Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel is een initiatief van de provincie Overijssel en Regio Twente. Het is een onafhankelijke organisatie die samen met overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzet voor de verkeersveiligheid, gericht op gedragsbeïnvloeding. Meer informatie over de campagne kun je vinden op www.rovo.nl.

 

bron;  Rovo.nl