Verlichting actie : Val jij op?

Fietsers behoren tot de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers. De campagne ‘Ik Val Op’ attendeert fietsers op het belang van goede fietsverlichting. In het centrum van Hardenberg werden vandaag fietsers op een ludieke manier aangesproken op onjuiste , maar ook beloond voor goede fietsverlichting! ROV Oost Nederland Verlichtingscampagne In opdracht van VVN Hardenberg en Gemeente Hardenberg

 

Doelgroep

De belangrijkste doelgroep van deze campagne zijn jongeren/ jongvolwassenen van 12 tot 24 jaar. De redenen hiervoor zijn:

  • Bij de jongeren tussen 12 t/m 18 jaar werkt fietsverlichting vaak wel, maar is de verlichting niet aan.
  • Bij de jongvolwassenen tussen 19 t/m 24 jaar werkt over het algemeen de fietsverlichting niet.

 

Doel van de campagne is dan ook om er voor te zorgen dat deze jongvolwassenen hun fietsverlichting in orde maken.

Waarom deze campagne?

Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle fietsers met licht aan fietst. Onder jongeren ligt dat met 51% een stuk lager. Recent onderzoek toont aan dat onder uitgaanspubliek zelfs slechts 41% van de jongeren volledig werkende verlichting heeft. In buitengebieden voert 61% voor- en achterlicht, maar in grote studentensteden is dat een stuk lager met slechts 22%. Op basis van inschattingen uit onderzoek blijkt ook dat vooral de groep 18- 30 jarigen weinig aandacht aan fietsverlichting besteedt. Als redenen om zonder licht te fietsen noemen jongeren vooral: 'kapotte verlichting' (68%), 'lege batterijen' (48%) en 'vergeten' (41%). Het zijn bovendien vaker mannen die zonder licht fietsen dan vrouwen (39% versus 44%).

Wat gaat er gebeuren?

Vanaf oktober trekt het 'Ik val op'-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd, waarmee naar verwachting zo'n 2500 fietsers voorzien worden van nieuwe verlichting. Fietsers die hun licht op orde hebben, mogen op de foto en maken kans via Facebook kans op prijzen. Bij fietsers zonder werkende verlichting worden nieuwe lampjes gemonteerd.

Meer informatie over deelnemende gemeenten en actiedagen is te vinden op  www.facebook.com/overijsselveilig.