Nieuwe Bob-campagne

Maandag 14 december 2015 start de nieuwe Bob-wintercampagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met bestuurlijke en maatschappelijke partners, waaronder Veilig Verkeer Nederland. De campagne loopt door tot half maart 2016.

 

Ook deze nieuwe Bob-campagne blijft gericht op preventie van rijden onder invloed van alcohol door automobilisten. Traditioneel gebeurt dit door automobilisten en hun passagiers te stimuleren samen de Bob-afspraak te maken. Het maken van de Bob-afspraak is voor een ruime meerderheid van de automobilisten inmiddels een gewoonte. Zo’n ¾ van de automobilisten zegt regelmatig samen met anderen een Bob-afspraak te maken als ze met de auto naar een locatie gaan waar alcohol wordt geschonken. Maar we zien ook steeds vaker dat alleenrijdende automobilisten (zonder passagiers voor de thuisreis) zich als Bob presenteren.

Doel van de nieuwe campagne is automobilisten te stimuleren op een zo vroeg mogelijk moment aan hun directe omgeving op de alcohollocatie kenbaar te maken dat ze Bob zijn. Daarmee wordt het makkelijker om de Bob-rol te nemen en die consequent na te leven. Vroeg kenbaar maken van jezelf als Bob schept voor iedereen duidelijkheid over het voornemen van Bob om geen alcohol te drinken en na afloop veilig naar huis te rijden. Uit onderzoek weten we dat als mensen een dergelijke intentie uitspreken, ze meer geneigd zijn om zich eraan te houden. Daarbij doet diegene ook een beroep op zijn omgeving om hem/haar te helpen bij het nakomen van zijn voornemen.

De Bob-campagne is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en importeurs en producenten van bier, wijn en gedistilleerde dranken. Het campagneteam van Veilig Verkeer Nederland zet zich gedurende het hele jaar in om Bobs te belonen bij alcoholcontroles van de politie of bij festivals en evenementen.