Fietsverlichtingscampagne 'Ik val op' in Hardenberg

'Ik val op' is in de donkere wintermaanden het landelijke thema voor de fietsverlichtingscampagne. Op donderdag 26 november staat het 'Ik val op'-campagneteam van 15.00 tot 18.00 uur bij het station in Hardenberg.

 

19 november 2015

 

 

Het campagneteam gaat in gesprek met fietsers over het belang van goede verlichting. Fietsers waarbij de verlichting op orde is krijgen een beloning. Is de verlichting kapot? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes gemonteerd.

Wethouder Jannes Janssen van verkeer onderschrijft het belang van de actie en is tussen 16.30 en 17.00 uur aanwezig om het campagneteam te helpen. De actie is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Hardenberg.

Helft jongeren geen verlichting
Gemiddeld heeft 1 op de 3 geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Bekend is dat  20% van alle fietsongevallen in het donker plaatsvinden, terwijl maar 10% van alle fietskilometers in het donker worden afgelegd. Daarom is de 'Ik val op' campagne opgezet.

De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst hun verlichting niet op orde heeft. Slechts de helft van de jongeren fiets in het donker met licht aan.

Stop! Val jij op?
Gewapend met een 'Stop! Val jij op?'-bord gaat het campagneteam in gesprek met voorbijgangers die geen verlichting hebben. Centraal in het gesprek staat de vraag 'Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?'.

Het is tegenwoordig erg simpel om verplicht op pad te gaan. Vroeger moest je je dynamo laten maken of de lamp vervangen, maar tegenwoordig kun je ook overal losse lampjes kopen. De politie controleert in deze tijd extra op fietsverlichting, een boete kost € 55